Bugra - pappersark med inbäddade minnen i den strukturerade ytan

Bugrapappret – ett papper hyllat av bokbindare och grafiska konstnärer världen över!

Namnet Bugra har sina rötter från den tyska bok – och grafikmässan (BUch- und GRAfik) som hålls årligen i Leipzig sen 1920-talet. Idag tillverkas bugrapapperna av det tyska företaget Hahnemühle som är världskända för deras högkvalitativa akvarellpapper, teckningspapper och tryckpapper.

Pappret är gjort av 100% Alfa Cellulosa, alltså av 100% återvunna bomullsfibrer och är därmed de mest slitstarka pappersark man kan hitta i Tyskland. Arken kännetecknas även av sin struktur; ett resultat när papperna rullas genom den ikoniska cylinderformade pressen med däckkanter, som skapar det vackra tandformade mönstret på pappersytan. Baksidan är slät.

Bugra är syrafritt och åldersbeständigt; det vill säga om man arkiverar papperna rätt kan de hålla samma kvalité upp till 200 år. Därför passar de perfekt till boktryck, bokbinderi och ett flertal olika trycktekniker inom grafisk konst.

Från första stund jag kände på papperna blev jag nostalgisk. För en herrans massa år sen var jag en praktikant på Falu konstgrafiska verkstad där konstnärerna tryckte sina verk på bugrapapper. De blötlades, torkades av försiktigt och lades ovanpå diverse koppartryck, träsnitt, litografier – och rullades genom pressarna. Sedan hängdes de försiktigt upp på träplankor med målartejp för att självtorka. Trycksalarna doftade av blöt pappersmassa och överallt hängde dessa bugrapapper tryckta med fantastiska illustrationer. Kan du tänka dig att detta minne –  som var så djupt begravt, framkallades så enkelt för att jag drog fingertoppen längsmed pappersytan?

Förlåt, nu kom jag av mig!
Bugrapapper kan också användas för många andra konstprojekt än grafisk – och bokkonst, exempelvis: torrmålning, pastell – och kolteckning, utskrift på bläckstråleskrivare, kalligrafi och akvarell. De är ett fantastiskt papper i hög kvalité som kan användas till flera konstnärliga uttryck.

På Pyzzelbox hittar du vårt fantastiska bugrasortiment här.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information

Moms visas: